Начало »  Съвети

29.12.2015 Студеното време е изпитание за автомобилния акумулатор!
С настъпването на зимните месеци всички ние неизменно наблюдаваме някои промени. Едни от тях са съвсем естествени и очевидни като почти ежедневното понижение на температурите или пък окапването на листата на дърветата. Други неща обаче не са толкова явни и това са въздействията на времето върху нашите лични автомобили. Много хора не осъзнават, преди да е станало твърде късно, простия факт, че климатичните условия се отразяват върху процеса на функциониране на превозните средства.А тази част на автомобила, която най-силно се влияе от промените на времето, е акумулаторът на колата. Студеното време е изпитание за автомобилния акумулатор. Батерията на вашия автомобил губи около 33% от силата си, когато температурата спадне под нулата, и над 50% от капацитета си при -20 градуса C. Отопляемите седалки, нагревателите за дизеловите двигатели, електрическото размразяване на задното стъкло и страничните огледала, допълнителното ел. оборудване и т.н. и т.н. просто „изсмукват” енергията на акумулатора. Краткотрайните градски пътувания са допълнително бреме за него. Противодействие: Включвайте колкото може по-малко електропотребители едновременно в колата, избягвайте по възможност шофирането на кратки разстояния, периодично дозареждайте на зарядно у-во. Лошата поддръжка основно се отразява върху работата на акумулатора. Противодействие: Редовно проверявайте и се грижете за уреда. Акумулаторите са пълни с течност (разредена с вода сярна киселина - електролит), спомагаща за задържането и провеждането на електрически заряд, който ги прави толкова незаменими уреди. И ако вие не вземете своевременно някои основни мерки за акумулатора през зимата, може да се окажете в положение да закъсате по пътя или да имате спешна нужда от помощ. Можем да ви предложим дълги, сложни и подробни обяснения как точно се случва това, но ще се ограничим с най-простата причина, а именно, че акумулаторът може да замръзне.(когато се изтощи батерията, електролита се превръща във вода,а водата, както всички добре знаем замръзва).

Следващите полезни съвети ще ви помогнат да запазите акумулатора си в добра кондиция и през зимата:

• Връзки. Уверете се, че вашият акумулатор е все така стабилно свързан с купето и двигателя. Проверете за следи от корозия и за разхлабени връзки. Наличието на такива би възпрепятствало правилното протичане на електрическа енергия. Извършвайте тези проверки всеки път щом вдигнете капака на мотора.
• Чист и сух. Ако акумулаторът ви не е достатъчно чист и подсушен трябва да очаквате, че ще губите част от електрическата му енергия. Слоят от електролит, прах и механични примеси, който се образува върху капака на батерията, е електропроводим и ускорява саморазреждането.Затова като проверявате свързването, отделете още малко време и се уверете, че акумулаторът е наистина чист и сух. Ако се окаже, че не е, почистете повърхността му с влажен парцал. Внимание – киселина !!
• Ниво на течността. Трябва редовно да проверявате това ниво, освен когато акумулаторът ви е от типа фабрично запечатен. Ако видите, че течността е намаляла или дори пресъхнала, незабавно я допълнете. И не забравяйте, че това трябва да стане с дестилирана вода. Ако сте доляли повече от 0,200 литра, наложително е след това да се дозареди със зарядно устройство.
• Акумулаторна подложка. Вижте дали акумулаторът е плътно прилепнал върху своята стойка и дали е здраво укрепен. Това е важно за стабилността на свързването(клеми, кабелни обувки и т.н.), за сигурното стартиране на двигателя и за предотвратяване на всякакви повреди на автомобила и батерията по време на движение.
• Техническо състояние на автомобила. Ремъкът на алтернатора приплъзва, не е достатъчно опънат или е за смяна („свири“ от време на време), в следствие на което акумулаторът не се зарежда. Обръщайте внимание на разхода на ток в покой на автомобила (така наречената „утечка“), по-евтините Hi-Fi системи с падащ панел консумират много повече от допустимото за батерията.
• Възраст на акумулатора. Колкото повече остарява един акумулатор, толкова по-бързо губи своя електрически заряд. Полезният живот на стандартния тип акумулатори е средно около четири, пет години. Ако вашият е на предела на този период, вземете целесъобразни мерки да се сдобиете с нов, като разбира се степента на зареденост и проверката на цялостното му състояние се извършва в сервиз, за да се установи най-точно.

Редовно проверявайте и се грижете за уреда!

Ние от Акумулатори БГ препоръчваме да извършвате цялостна диагностика на акумулатора и алтернатора на всеки шест месеца за личен автомобил и всеки месец за такси и товарни автомобили. Не се притеснявайте, това е лесно! За гаранционни акумулатори при нас това е безплатно, а за останалите от 5 до 8лв.
Необходимостта от електроенергия в колата Ви през зимата е значително по-висока - светлини, чистачки, вентилатор, отопляеми седалки и огледала, нагревател на задно стъкло и т.н. – всички те консумират повече енергия, отколкото алтернатора е в състояние да произведе, за да зарежда батерията и да поддържа уредите в автомобила - особено на къси разстояния в града.


Най-големи консуматори на ел. енергия в автомобила:

Управление на двигател - 150Watt 12,5Ampere
Осветление - 150Watt 12,5Ampere
Отопляемо задно стъкло 120W 10,0 Ampere
Вентилатор охлаждане 120W 10,0 Ampere
Вътрешен вентилатор 100Watt 8.3 Ampere
Халогени за мъгла 100Watt 8,3Ampere
Климатик 100Watt 8.3Ampere
Горивна помпа 80Watt 6.7Ampere
Чистачки 70Watt 5.8Ampere
Отопление 60Watt 5.0Ampere
Стъкла и люк 100Watt 8.3Ampere
ABS 30Watt 2.5Ampere
Отопляеми външни огледала 30Watt 2.5Ampere
Стопове светлини 40Watt 3.3Ampere
Задна светлина за мъгла 40Watt 3.3Ampere
Радио със CD чейнджър 60Watt 5.0Ampere
Захранване телефонна мрежа 8Watt 0.7Ampere
Запалка 50Watt 4.2Ampere
Електрическо регулиране на седалките 40Watt 3.3Amper
eНагряване на вода почистване 70Watt 5.8Ampere
Отопление на дюзите за миене 40Watt 3.3Ampere
Hi-Fi система с 4 канален стерео усилвател 312Watt 26,0AmpereЗатвори


» OK
Бъгита Скутери Камиони Възобновяема енергия Джипове Голф колички Висок клас автомобили Солари Строителни платформи Строителни машини Снегомобили Лекотоварни Леки автомобили Лодки и моторници Джетове Яхти Косачки Селскостопански машини Автобуси Ванове UPS Подопочистваща техника Туристически и кросови мотори Каравани