наредени един до друг акумулатори

Най-лесната и правилна стъпка при избор на нов акумулатор е да се консултирате с ръководството на автомобила си. Не просто всеки модел, но и всяка модификация на всеки модел автомобил използва различен акумулатор – в зависимост от типа двигател и нивото на оборудване. Повечето шофьори просто вземат акумулатор със същите характеристики, като този, който сменят. Това може да е правилно, ако сте първи собственик, но е твърде вероятно да ви вкара в приключение при колите на старо, ако предишният собственик или търговецът е сменил акумулатора с неподходящ за конкретния модел.

Специалистите на Акумулатори БГ ще ви консултират, ако не сте сигурни кой е правилният модел акумулатор за конкретния автомобил!

Имате ли Start/Stop?

Повечето нови коли идват със система Start/Stop, която изключва двигателя, докато чакате на светофара или в задръстване. Това е чудесна новина за околната среда, но е животозастрашаващо за неподходящия акумулатор. Start/Stop автомобилите разполагат с подсилени и предвидени специално за целта батерии от типа EFB или AGM. Технологията и частите в един Start/Stop акумулатор се различават значително от тези в конвенционалните акумулатори. Обикновените акумулатори са проектирани да осигурят голямо количество енергия за запалването на двигателя, като тази енергия се възстановява по време на движение. Start/Stop акумулаторите имат много по-тежка задача. Те не само стартират двигателя десетки пъти в рамките на градско пътуване от няколко километра, но освен това поддържат работата на всички системи на борда, докато двигателят е изгасен на светофара или в задръстване.

Колкото и голяма да е разликата в цената между Start/Stop акумулатор и конвенционален модел, то двата типа не са взаимозаменяеми и сметката “ще си взема обикновен акумулатор, пък колкото изкара” няма как да излезе вярна. Рано или късно (най-често в рамките на няколко седмици) конвенционалните акумулатори, използвани в Start/Stop автомобили, изчерпват ресурса си и не могат да бъдат спасени. При заводски монтиран на автомобила акумулатор EFB, може да го замените с нов EFB или в някои случаи с акумулатор AGM, винаги със същите характеристики като оригиналния. При серийно монтиран на автомобила акумулатор AGM, може да го замените единствено с нов AGM, със същите характеристики като оригиналния.

Модерните Start/Stop акумулатори се нуждаят от специфично конфигуриране след замяна. То гарантира най-точните характеристики за работата на системата Start/Stop и новия ви акумулатор. Акумулатори БГ разполага със специализирана система Yuasa за калибриране на Start/Stop акумулатори от типа EFB и AGM. Тя осигурява решение за всички модели Start/Stop системи и всякакви типове Start/Stop акумулатори. При закупуване на нов акумулатор от Акумулатори БГ конфигурирането се извършва безплатно!

Обслужваем или необслужваем?

Все по-малко производители предлагат обслужваеми акумулатори и съответно все по-малко шофьори си спомнят с умиление дните, в които отвинтвахме пробките, за да долеем дестилирана вода в електролита.

Капацитет

Един от ключовите параметри на акумулатора, който се измерва в ампер часове (Ah). Капацитетът показва колко ток е в състояние да достави акумулаторът за единица време (в случая един час) без презареждане (например при повреда на алтернатора или ако при по-стара кола забравите фаровете включени. Капацитетът на акумулаторите за леки коли варира от 40 до над 100 Ah. Правилото е, че колкото по-голям е двигателят и повече консуматори има една кола, толкова по-голям трябва да е капацитетът на акумулатора.

Начален (стартов) ток

Това е другата важна характеристика, което се измерва в ампери (A). Тя показва максималното количество ток, което батерията може да даде за 30 секунди. Измерва се при ниски температури (-18°C) и идеята е, че колкото по-висока е стойността на стартовия ток, толкова по-лесно ще запали двигателят.

Внимание!

Не слагайте по-мощен акумулатор от предвиденото в упътването! Производителят на  колата ви е съобразил препоръчания размер акумулатор със съответното оборудване и мощността на двигателя. Ако изберете акумулатор с по-голям капацитет, най-вероятно колата изобщо няма да успява да възстанови заряда му и животът му ще бъде значително по-кратък от очакваното.

Проверете размера!

Човек би решил, че размерите на акумулаторите са стандартни, но уловката е, че стандартите са различни, макар и с малко. Европейските мерки се различават от азиатските и американските, затова е добре да имате предвид това, ако купувате акумулатора онлайн и няма да бъде поставен на място пред вас. Погрешен размер акумулатор може все пак да се вмъкне в гнездото за закрепване, но укрепващите елементи да не пасват идеално и да се появят вибрации, а те водят до повредата на акумулатора.

 

“Десен” или “ляв”?

Поляритетът (разположението на електродите на акумулатора) може да бъде директен (+) или обратен (-). При акумулатори с директен поляритет положителният заряд е от дясната страна, а при обратния – положителният заряд е отляво.

Повечето европейски и азиатски коли са с десен положителен заряд, т.е. плюсът е отдясно, когато гледате акумулатора, така че да виждате етикета.

Дата на производство

Животът на акумулатора се изчислява от датата на пълнене, а не от датата, на която сте го купили. Акумулаторът може да е стоял на склад дълго време, особено ако не го купувате от доверен доставчик. Затова преди покупка погледнете щампованата дата, за да сте сигурни, че ще разчитате на новата батерия няколко години.

Маркировката на акумулаторите е различна за всяка марка и обикновено се вижда трудно, така че е добре да се допитате до специалист. Акумулатори БГ вече 26 години е официален оторизиран представител на всички марки акумулатори, които предлага. Извършва гаранционен и извънгаранционен сервиз, който се осъществява от квалифицираните ни служители на място! Това означава, че няма да изпращаме акумулатора ви на подизпълнител, всеки проблем се отстранява на място от оторизираните ни механици или акумулаторът се заменя с нов!

Изберете не само акумулатор, а и сервиз, който ще го постави

Независимо от типа акумулатор, който купувате, изберете внимателно и къде ще го поставите. В цената на новата ви батерия Акумулатори БГ включва и абсолютно всичко, свързано с правилната ѝ работа:

– Демонтаж и монтаж

– Изчистване на грешки в бордовия компютър на автомобила

– Задължително конфигуриране с най-съвременни уреди на Bosch и Yuasa

– Техническа заверка на гаранционната карта

– Преглед на състоянието на акумулатора, клемите, алтернатора и всички свързани системи на всеки 6/12 месеца, в зависимост от типа акумулатор

– Официален гаранционен сервиз на място

– Заместващ акумулатор при нужда

Всички тези услуги са БЕЗПЛАТНИ при покупка на нов акумулатор както от центъра ни в София (бул. Сливница 275-277), така и при безплатна поръчка до ваш адрес в рамките на столицата (включително далечните квартали!)

Специалистите на Акумулатори БГ могат да ви консултират при избора на най-подходящия акумулатор за обикновени или автомобили със Start/Stop система. И в двата случая на склад разполагаме както с бюджетни решения, така и с най-добрите предложения на водещите световни производители.

Close
Вход
Close
Количка (0)
Няма артикули в количката.