Летният сезон започва и е време да събудим от зимния сън кемпери, каравани, скутери, лодки и джетове. Специалистите на Акумулатори БГ препоръчват проверка на изправността на акумулатора преди да тръгнете на почивка и поне веднъж годишно. Ето и няколко полезни съвета, които ще удължат живота на акумулатора:

заредете го!

Дръжте акумулатора зареден. Освен ако не са включени към зарядно устройство, всички батерии постепенно губят от заряда си. Когато този заряд падне под определено ниво, те не могат да бъдат заредени и спасени. Не допускайте акумулаторът да остане с под 50% заряд. Освен съвсем естествените физически и химически причини за спад на заряда, акумулаторите обикновено губят енергия и от поддържането на алармата, бордовия компютър или системите за обновяване на софтуера over the air (уеб базирано)

Акумулатори БГ предлага богата гама от интелигентни зарядни, които могат да останат включени към акумулатора ви през цялата година. Те поддържат нивото на заряд в най-добрите възможни граници, гарантират живота на акумулатора и безотказната работа на всички бордови системи.

При избора на зарядно винаги съобразявайте функциите му с типа акумулатор. Например AGM акумулаторите изискват зарядно със съответната съвместимост.

караваните и зареждането на акумулатора

За разлика от алтернатора на автомобила, то системата на караваната в повечето случаи поддържа много слабо зареждане на акумулатора, което не е достатъчно за възстановяване на 100% от заряда. Така че преди ваканцията си задължително заредете акумулатора – обикновено това отнема до 48 часа. Повечето модерни каравани имат вграден показател на заряда на акумулатора. Ако обаче караваната ви е по-стар модел, вероятно ще трябва да проверявате ниво на заряда ръчно с мултиметър. Преди да проверите заряда, се уверете, че всички консуматори са изключени! Тук отново може да се доверите на механиците на Акумулатори БГ. 

Приблизителни показания на мултиметъраПриблизителен заряд
12.7V или повече100%
12.5V75%
12.4V50%
12.2V25%
12V или по-малко“паднал” акумулатор

соларни панели

Соларните панели са идеален начин да държите акумулатора зареден, като освен това сте екологични и не харчите пари. Разнообразието от системи обаче е голямо, така че препоръчваме консултация със специалистите на Акумулатори БГ, преди да направите своя избор.

закрепете акумулатора стабилно

A car mechanic replaces a battery.

Преди пътуване трябва да се уверите, че акумулаторът е стабилно монтиран на предназначената за него позиция. Извънредните вибрации могат да причинят значителни поражения на акумулатора.

поддържайте акумулатора чист

Поне веднъж годишно или дори по-често, ако е възможно, почиствайте акумулатора, клемите и кабелите. Уверете се, че отворите за отвеждане на газовете са свободни и чисти.

обръщайте внимание на състоянието

В някои ситуации може да усетите миризма на сяра (на развалено яйце) или пък да установите, че акумулаторът е необичайно горещ. И в двата случая това е сигнал, че акумулаторът е презареден и има опасност от сериозна повреда. В такъв случай бъдете много внимателно с потенциалното отделяне на взривоопасни газове.

Вашият коментар

Close
Вход
Close
Количка (0)
Няма артикули в количката.