профилактичен преглед на акумулатор

10 съвета от специалистите ни, които гарантирано ще удължат живота на акумулатора!

Ето как да запазите акумулатора си по-дълго и да се радвате на безпроблемни паления и в най-студените дни:

1. Шофирайте!

Да, толкова е просто. Акумулаторите, които не се използват, губят от заряда си. Акумулаторът не иска нищо друго, освен да пътувате често, особено на по-дълъг път, когато може да се зареди напълно.

2. Пазете акумулатора чист и сух

Почиствайте акумулатора с антистатична кърпа. Не го оставяйте да потъне в прах и не позволявайте на влагата да стигне до него. Влага в двигателния отсек не е добра идея за никоя от системите в колата ви, но електрическата ще пострада най-много. Проверявайте за провиснали ремъци или нетипични звуци.

3. Внимавайте с натоварването на акумулатора през зимата

Нормално е да пускате отоплението и подгряването на седалките точно през зимата, но не забравяйте, че при многобройни кратки пътувания с включени всички подобни системи, акумулаторът няма да успее да възстанови заряда си. Не се изкушавайте да оставите аудиото и подгряването включени, докато чакате някого със спрян двигател. Това може да изчерпи заряда на акумулатора изключително бързо.

4. Не забравяйте допълнителното оборудване

Допълнителни уреди, които черпят енергия през запалката или USB жаковете също могат да изчерпят енергията на акумулатора, а те често не са свързани към основните индикатори на колата и не напомнят за себе си, в случай, че ги забравите включени.

5. Правете дълги пътувания

По време на кратки пътувания алтернаторът не успява да зареди акумулатора. Когато е възможно, правете по-дълги пътувания. В случай че все пак изтощите акумулатора си с поредица кратки пътувания, няма страшно – използвайте зарядните и бустерите Bosch, Noco или CTEK, които Акумулатори БГ предлага в голямо разнообразие от модели.

6. Обмислете покупката на зарядно

Акумулатори БГ предлага огромно разнообразие от зарядни и бустери за различни модели автомобили, мотори и тежкотоварни модели. Еднократната инвестиция може да ви спести многократни главоболия и е задължителна, ако имате сезонно превозно средство – мотор, джет, кемпер, каравана, моторна шейна.

7. Тествайте акумулатора си преди началото на зимния сезон

С тестовите уреди Yuasa, Banner, Midtronics и Bosch специалистите на Акумулатори БГ може да проверят нивото на зареждане, напрежението, състоянието на киселината и много други показатели на всяка марка и модел акумулатор, което позволява да вземете съответните мерки за дълготрайна и безпроблемна експлоатация.

8. Откачете акумулатора, ако няма да използвате превозното средство през зимата

Зазимявате своя мотоциклет? Откачете акумулатора и се убедете, че той ще бъде на сухо и проветриво място, за да го ползвате отново през пролетта. Препоръчваме зареждане на батерията поне два пъти през “неактивния” сезон!

9. Не подценявайте жегите!

Противно на общоприетото схващане, жегите могат да са не по-малко опасни от зимните студове. Горещото време може да “изсуши” акумулатора ви. Ако използвате обслужваем модел, проверявайте редовно нивото на електролита и при нужда доливайте дестилирана вода. Дори необслужваемите акумулатори трябва да се проверяват редовно от специалист и в случай на проблем, да се търси начин за решаването му, а батерията да се дозареди.

10. Проверете състоянието на акумулатора след дълги почивки

След продължителни периоди, в които колата не е използвана, най-добре да проверите заряда при специалистите на Акумулатори БГ. Дори колата да запали, едва ли ще успеете да възстановите заряда на акумулатора с две-три кратки пътувания, а това ще се отрази на състоянието му в дългосрочен план.

Close
Вход
Close
Количка (0)
Няма артикули в количката.