optima_2

Ако сте обръщали внимание на рафтовете с акумулатори в който и да специализиран магазин или сервиз, сигурно сте забелязали, че всички акумулатори изглеждат еднакво. Не и тези на американския производител Optima. Това са онези акумулатори, които приличат на стек с шест кенчета бира. 

Компанията има над 40-годишна история и е вероятно най-добрата, когато става въпрос за върхова мощност в много тежки условия. Акумулаторите Optima се използват в състезателни коли, всъдеходи, хибриди и електрички. Във всякакви коли, за които конвенционалните акумулатори просто не са достатъчно добри.

Технологията Spiralcell

Разликата между обикновения акумулатор и този на Optima се крие в спиралното разположение на решетките вместо класическите плочи. Това е патентованата технология Spiralcell на компанията. Тя осигурява до 15 пъти по-висока издръжливост на вибрации и до три пъти по-дълъг живот на акумулатора. Спиралните решетки гарантират също така, че е практически невъзможно акумулатор Optima да потече, независимо как ще го въртите и обръщате. 

По-сложен от AGM акумулатор

Сърцето на акумулатора Optima е системата от спираловидно навити клетки Spiralcell. Всяка клетка е съставена от две (положителна и отрицателна) абсолютно чисто оловни (99,99%) плочи. Те са покрити с прецизно изчислен слой от оловен оксид. Двете плочи са разделени от тънък слой микрофибърно стъкло. То ги предпазва от допиране (сепаратор) и задържа електролита в равномерна суспензия. Тази технология е много по-прецизна и сложна за изграждане (и по-скъпа, между другото) от обичайно продаваните AGM акумулатори с плоски плочи. Всеки 12-волтов акумулатор Optima използва шест такива клетки, ето откъде идва специфичната му форма. До днес в заводите на компанията са произведени около 100 милиона спирални клетки.

Модели

Наистина няма други такива акумулатори на пазара! Optima произвежда три серии акумулатори, които е кръстила по най-простия начин – на цвета на капака – YellowTop и RedTop (за леки коли и тежка техника) и BlueTop за яхти.

Optima гарантира за качеството на акумулаторите си с името си – продуктите на марката не се продават ребрандирани с други имена и не се произвеждат никъде извън заводите на компанията в Северна Америка.

Close
Вход
Close
Количка (0)
Няма артикули в количката.