Акумулатори БГ вече предлага напълно обновената гама акумулатори на германския гигант в сектора Varta. Гамата включва както акумулатори за конвенционални модели, така също огромно разнообразие от решения за коли със Start/Stop, за хибридни и изцяло електрически автомобили. 

Като избирате Varta от Акумулатори БГ, вие избирате най-доброто за колата си. Varta е най-големият доставчик на акумулатори за първоначално вграждане в нови автомобили, като гигантите Mercedes-Benz, BMW и VW Group още на производствената линия монтират на своите модели акумулатори Varta. Ето защо, когато заменяте стария си акумулатор с нова Varta, вие правите най-доброто за автомобила си.

Гамата на Varta, предлагана от Акумулатори БГ като оторизиран представител за страната, включва шест моделни семейства, със съответното предназначение и предимства:

 • Varta Silver Dynamic AGM
 • Varta Blue Dynamic EFB
 • Varta Silver Dynamic
 • Varta Blue Dynamic
 • Varta Black Dynamic
 • Помощни акумулатори Varta Auxilliary

2035 г. идва! Как това се отразява на акумулаторите!

Както вече всички знаем, ЕС ще забрани продажбата на нови коли, отделящи вредни емисии, от 2035 г. Това е причината всички производители да налагат един или друг тип електрификация: с хибридна, плъгин хибридна, водородна или изцяло електрическа технология. В резултат на това класическият 12-волтов оловно-киселинен акумулатор е поставен пред най-голямото изпитание в над 100-годишното си съществуване: непрекъснато увеличаващи се електрически консуматори и все по-малко време за работа на двигателя с вътрешно горене, за да зарежда акумулатора.

Знаете ли че…

 • Все повече нови коли предлагат обновяване на софтуера дистанционно. Това значи, че автомобилът ви получава ъпдейти, докато си почива в гаража или на улицата. Акумулаторът може да се изтощи, ако не шофирате колата често. 
 • 12-волтовата батерия продължава да е сред водещите причини за посещение на сервиза, като животът ѝ постоянно се неглижира. 
 • Противно на общоприетото схващане, електрическите автомобили също имат 12-волтов акумулатор, който отговаря за същите функции като при бензинов/дизелов модел, само че задачата му е не да стартира двигател с вътрешно горене, а тягова батерия.

Сервизирането на акумулаторите е все по-важно. Акумулатори БГ знае как!

Ако колата ви е на по-малко от десет години, то е доста вероятно тя да има система Start/Stop. Всъщност по изчисления на Varta 46% от колите вече имат тази технология. Това променя из основи начина на работа на акумулатора. Добрите стари SLI батерии (SLI идва от Starting, Lighting and Ignition: Стартиране, осветление и запалване) просто няма как да се справят с функцията Start/Stop. Това наложи разработването на акумулаторите с абсорбираща стъклена вата (AGM, Absorbent Glass Matt) и т.нар. EFB (Enhanced Flooded Battery, подобрен акумулатор с течен електролит). Правилното им монтиране и конфигуриране са от съществено значение за дългия им живот.

AGM акумулаторите изискват специфично конфигуриране след замяна. В случай, че пропуснете да го направите, рисковете са:

 • Презареждане или недозареждане на акумулатора, водещи до повреди, които не се поемат от гаранцията
 • Проблем с контрола на изгорелите газове и светещи лампи за посещение на сервиз по време на движение
 • Отказ от работа на някои второстепенни системи на борда

Акумулатори БГ използва специални стендове и системи за конфигуриране на акумулатора, които позволяват правилната работа на системи като Start/Stop и възстановяването на енергията от спирачките. С всеки купен от нас AGM или EFB акумулатор получавате безплатно:

– “Информиране” на колата за типа на новия акумулатор

– “Информиране” на колата за новите характеристики при зареждането на акумулатора

– Избиране на най-точните характеристики според производителя и нашия опит за новия ви акумулатор, за да се наслаждавате на безпроблемна работа в продължение на години

Varta Silver Dynamic AGM

Топ моделът на Varta предлага върхови качества за коли със Start/Stop, хибриди, плъгин хибриди и изцяло електрически превозни средства. 70% от всички новопроизведени коли със система Start/Stop и 60% от всички електрически коли излизат от завода с този акумулатор. Животът му е до три пъти по-дълъг в сравнение с конвенционален акумулатор.  Разработен и произведен в Германия (в най-големия завод за AGM акумулатори в света в Хановер), Varta Silver Dynamic AGM се препоръчва горещо от специалистите на Акумулатори БГ.

Varta Blue Dynamic EFB

Технологията EFB основно е насочена към по-прости системи Start/Stop и към автомобили с високи енергийни нужди. Тази разработка е усъвършенствана версия на конвенционалните акумулатори с течен електролит. Конвенционална оловно-киселинна батерия с течен електролит не би могла да издържи на натоварването от системата Start/Stop повече от няколко седмици. Акумулаторът Varta Blue Dynamic EFB е идеален избор, ако колата ви има система Start/Stop и възстановяване на енергията от спирачките, както и по-голям от нормалното брой консуматори на енергия. Животът му е до два пъти по-дълъг в сравнение с конвенционален акумулатор.

Varta SLI

Конвенционалните течни оловно-киселинни акумулатори все още са най-популярният вид автомобилни батерии. Те носят условното означение SLI (от Starting, Lighting and Ignition: Стартиране, осветление и запалване) – основните функции, с които един акумулатор е трябвало да се справя някога.

Днес конвенционалните акумулатори на Varta, предлагани от Акумулатори БГ, са сред най-издръжливите на пазара.

 • Varta Silver Dynamic е най-добрият избор, ако колата ви има много на брой електрически консуматори, но няма система Start/Stop.
 • Varta Blue Dynamic е отличен избор за случаите, в които имате по-малък бюджет, но не искате да правите компромис с качеството.
 • Varta Black Dynamic е акумулаторът за коли, произведени преди 2000 г., особено ако търсите несравнима издръжливост, съчетана с добро съотношение цена/качества.

Помощни акумулатори Varta

Съвременните автомобили консумират изключително количество електричество. Ето защо някои модели идват с два акумулатора: стандартен 12-волтов и помощен акумулатор.

Помощният акумулатор най-често се използва за удължаване на периода с изключен двигател при коли със система Start/Stop, поддържа различни функции за комфорт – например обновяването на софтуера на колата през нощта, или като резерва за стандартния акумулатор. Акумулатори БГ предлага цялата гама помощни акумулатори на Varta.

Специалистите на Акумулатори БГ съветват: 

 • Никога не заменяйте AGM с друг тип акумулатор. Батерия AGM може да бъде заменена само от AGM. 
 • EFB може да бъде заменен от EFB или да бъде надстроен до AGM.
 • Стандартен SLI акумулатор може да бъде заменен от нов SLI или да надградите до EFB и AGM.
 • Коли със системи Start/Stop задължително трябва да получат акумулатор AGM или EFB.

Вашият коментар

Close
Вход
Close
Количка (0)
Няма артикули в количката.